"nimeni nu e mai presus de lege"

Prin Rechizitoriul nr. 914/P/2008 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Odorheiu Secuiesc inculpatul S.A. a fost trimis în judecata pentru savârsirea infractiunii de vatamara corporala din culpa prev. de art.184 al.2,4 Cod penal.
În sarcina inculpatului în fapt s-a retinut ca la data de 22 iulie 2008 în jurul orelor 14,00 conducând mopedul cu nr. de înmatriculare ……. Z. pe raza localitatii T. a fost implicat într-un eveniment rutier care s-a produs din vina lui iar pasagera T.E. a suferit leziuni traumatice corporale care au necesitat pentru vindecare un numar de 65-70 zile.
Din actele si lucrarile dosarului instanta constata urmatoarele:
Inculpatul a fost condamnat de mai multe ori pentru savârsirea infractiunii la legea circulatiei cât si pentru savârsirea infractiunii de furt calificat. Ultima oara, prin sentinta penala nr. 192/14.04.2005 a Judecatoriei Odorheiu Secuiesc a fost condamnat la 2 ani si 8 luni închisoare cu suspendarea pe 4 ani si 8 luni pentru savârsirea infractiunii de furt calificat, faptele fiind comise de inculpat în timpul minoritatii (f.40).
La data de 22 iulie 2008 în jurul orei 14,00, inculpatul conducea mopedul cu nr. de înmatriculare …….. Z. pe raza localitatii T. pe ……….. Ca pasager pe moped se afla partea vatamata T. E.. La un moment dat într-o curba inculpatul nu a adaptat viteza la conditiile de drum, pierzând controlul mopedului si intrând în contrasens, tocmai în clipa în care din sens invers circula autoutilitara marca M. cu numarul de înmatriculare …………., condus regulamentar de G.I. . Impactul nu a mai putut fi evitat, rezultând vatamarea corporala grava a numitei T.E., ea fiind transportata la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, unde a si fost internata la sectia ortopedie timp de 19 de zile (f.23).
Din certificatul medico-legal eliberat de Cabinetul de Medicina Legala Odorheiu Secuiesc rezulta ca T.E. a suferit leziuni traumatice corporale care au necesitat pentru vindecare un numar de 65-70 zile (f.22).
Spitalul Municipal s-a constituit ca parte civila în cauza cu suma de 2.314,023 lei (f.25).
Deoarece inculpatul a achitat suma de 2000 lei (f.31) partii vatamate, reprezentanta legala a acesteia, numita T.K. a declarat ca nu se mai constituie ca parte civila în cauza.
Ambii conducatori au fost testati cu aparatul etilotest marca D., rezultatele fiind negative (f.18).
Vinovat de producerea accidentului rutier se face inculpatului care nu a respectat conditiile prev. de art. 123 lit.b din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice în sensul neadaptarii vitezei la conditiile de drum, în cauza de fata într-o curba deosebit de periculoasa.
Fapta inculpatului întruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala din culpa prev. de art. 184 la.2,4 Cod penal.
Prin declaratia data în fata instantei partea civila T.E. reprezentata prin mama sa, T.K., a sustinut pretentiile civile pentru suma de 1000 lei, aratând ca inculpatul partial a achitat despagubirile solicitate în suma de 2000 lei, în care sunt incluse atât daunele materiale suferite cât si cele morale.
La individualizarea si dozarea pedepsei instanta va tine cont de pericolul social concret al faptei raportat la conditiile de savârsire si persoana inculpatului, apreciind ca pot fi retinute în favoarea lui prev. art. 74 lit. a,b,c si aplicarea unei pedepse pecuniare va atinge efectul preventiv educativ urmarit.
Cu privire la latura civila instanta apreciaza ca pretentiile partii civile sunt întemeiate, de natura a remedia prejudiciul material si moral suferit si va admite cererea formulata în acest sens.
Având în vedere cele de mai sus instanta va condamna inculpatul Szatmari Attila pentru savârsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa prev. de art. 184 al . 2,4 Cod penal cu aplicarea art. 63 pct. 3 Cod penal cu aplicarea art. 74, 76 lit.e Cod penal la 1000 lei amenda.
Va obliga pe inculpat sa plateasca pe seama partii civile T.E. reprezentat prin T.K. suma de 1.000 lei cu titlu de despagubiri civile.
Va obliga pe inculpat sa plateasca pe seama partii civile Spitalul mun. Odorheiu Secuiesc suma de 2314 ,023 lei reprezentând cheltuieli de spitalizare a partii civile.
Va obliga pe inculpat sa plateasca în favoarea statului suma de 400 lei cheltuieli judiciare.

FacebookMySpaceTwitter

Contact RapidVa multumesc pentru increderea acordata.