"nimeni nu e mai presus de lege"

Ucidere
INSTANTA

La data de 21.12.2010 cu nr. x s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr. x/2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria B prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului N T pentru a fi cercatat cu privire la savarsirea infractiunii de ucidere din culpa prev. de art. 178 alin.1 Cod penal.
Se retine in actul de sesizare al instantei ca la data de 19.06.2008 , in jurul orelor 14.00 , in timp ce batea cu un ciocan metalic , un pilon de lemn care era tinut cu mainile de victima N V N, ce statea in pozitia aplecat cu genunchii flexati , partea metalica a ciocanului a sarit din coada si a lovit-o pe victima in cap si desi a fost dusa la spital ,aceasta a decedat ulterior.
Din probatoriul administrat in cauza instanta retine urmatoarea situatie de fapt.
Inculpatul N T locuia aproximativ 3 ani, impreuna cu concubina sa N V-N in satul V Com. V si obisnuiau sa consume excesiv bauturi alcoolice dupa care se certau iar uneori acesta o si lovea.
In ziua de 19.06.2008, in jurul orei 14.00, ajutat de victima cei doi au efectuat activitati in gospodarie, ocazie cu care au batut mai multi piloni din lemn in pamant.
Victima statea aplecata spre fata, cu genunchii flexati si tinea pilonul din lemn cu mainile, iar inculpatul cu un ciocan metalic, prevazut cu o coada din lemn avand o lungime totala de 87 cm., lovea in partea superioara a pilonului pentru a intra in sol.
In momentul in care batea in al doilea pilon, inculpatul a ridicat ciocanul in aer si cand se indrepta cu el sa loveasca spre pilon, partea metalica a iesit din coada si a lovit victima in partea dreapta a capului, dupa ureche.
Persoana vatamata a ametit si a fost dusa de inculpat pe patul din casa, unde vazand ca-i curge sange din zona capului, a transportat-o cu caruta proprietate pana la dispensarul medical din comuna.
Intrucat aici nu era nimeni, a apelat la 112, solicitand o ambulanta.
Ambulanta a transportat-o la Spitalul Judetean V, apoi la Spitalul Clinic de Urgenta „Prof.dr. Nicolae Oblu”I unde a suferit o interventie chirurgicala.
La data de 24.06.2008, persoana vatamata a intrat in stop cardio respirator si a decedat la ora 04,50.
Din concluziile Raportului de necropsie medico-legala nr. 11.08.2009 al I.M.L. Iasi rezulta ca:” Moartea numitei N V N a fost violenta si s-a datorat unei insuficiente cardio-respiratorii consecutiva unui traumatism cranio-cerebral cu fractura de calota, hemoragie subarahnoidiana, contuzie si dilacerare cerebrala, complicat in evolutie cu bronho-pneumonie.
Leziunile s-au putut produce prin lovire activa cu un corp contondent in conditiile precizate de ancheta (in timp ce barbatul batea stalpul cu ciocanul, partea de fier a sarit din coada si a lovit-o la nivelul capului pe cea in cauza)”.
Situatia de fapt mai sus retinuta s-a stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba : proces-verbal de consemnare a denuntului oral ; proces-verbal de efectuare a investigatiilor ;- proces-verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica ; proces-verbal de ridicare a obiectului cu care inculpatul N T a lovit-o pe partea vatamata N N-V ; proces-verbal de examinare criminalisT si plansa fotografica; declaratiile martorilor coroborate cu declaratiile inculpatului.
Fapta inculpatului N T, care in data de 19.06.2008 , in jurul orelor 14.00, in timp ce batea cu un ciocan metalic , un pilon de lemn care era tinut cu mainile de victima N V N, ce statea in pozitia aplecat cu genunchii flexati , partea metalica a ciocanului a sarit din coada si a lovit-o pe victima in cap si desi a fost dusa la spital ,aceasta a decedat ulterior , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ucidere din culpa prev. de art.178 alin.1 Cod penal.
In temeiul acestui text de lege , instanta urmeaza sa aplice inculpatului o pedeapsa la individualizarea careia sa retina disp. art. 52 si 72 Cod penal.
Inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale si recunoste savarsirea faptei regretand cele intamplate. Nu a urmarit sa-i produca vreun rau victimei , iar coada ciocanului fusese montata de putine zile inainte de incident , dar datorita temperaturilor ridicate se uscase.
Nu a observat acest lucru in timp ce lucra.
A depus eforturi pentru a acorda ingrijiri medicale viczimei mergand si la spital , dar problemele de sanatate pe care le avea victima au facut ca lovitura sa aiba urmarile mentionate.
Retinand aceste aspecte , instanta se va orienta spre limita minima prevazuta de lege la dozarea cuantumului pedepsei.
Se vor aplica inculpatului disp. art.71 si 64 lit.a teza II si b Cod penal pe durata executarii pedepsei.
Articolul 81 Cod penal prevede ca: “ Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumita durata, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
a) pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, afara de cazul cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prevazute in art. 38;
c) se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.
Constatand indeplinite aceste conditii de catre inculpat, instanta urmeaza ca in temeiul acestui text de lege , sa dispuna suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului.
In temeiul art.. 82 Cod penal se va stabili termenul de incercare astfel : “ Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.
Termenul de incercare se socoteste de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.
Se va atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod penal care prevede ca: “Daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc insa, daca infractiunea savarsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de incercare.
Daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.
La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savarsita dupa ramanerea definitiva a hotararii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva.”
In baza art. 71 alin. ultim Cod penal se va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii .
Potrivit art. 14, 346 Cod proc. pen. rap. la art. 313 din Legea nr. 95/2006 instanta va obliga pe inculpat sa plateasca partii civile Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. N.Oblu” Iasi suma de 4121,88 lei cheltuieli de spitalizare a victimei N V N, iar partii civile Serviciul de Ambulanta Judetean V suma de 1.117,80 lei cheltuieli de transport a victimei la spital.
In baza art. 191 Cod proc. pen. va obliga pe inculpat sa plateasca statului cheltuielile judiciare avansate in cauza din care suma reprezentand onorar asistenta juridica din oficiu , va fi virata din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati V.

FacebookMySpaceTwitter

Contact RapidVa multumesc pentru increderea acordata.